For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

تاثیر تغذیه سطوح مختلف علوفه یونجه پودر شده بر عملکرد، تخمیر و توسعه شکمبه گوسالههای شیرخوار هلشتاین

مهدی میرزائی، محمد خوروش، غلامرضا قربانی، مهدی کاظمی بن چناری، احمد ریاسی و حامد بیرانوند

(مجله پژوهش های علوم دامی ایران)

 

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف علوفه یونجه پودر شده بر عملکرد، رشد اسکلتی، تخمیر و توسعه شکمبه گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام پذیرفت. تعداد 30 راس گوساله نر و ماده هلشتاین در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی به تیمارهای آزمایشی شامل گروه کنترل )بدون علوفه( و گروههای آزمایشی )دارای 8 و 61 درصد علوفه یونجه پودر شده در خوراک شروع کننده( اختصاص یافتند. مصرف خوراک و افزایش وزن به ترتیب بصورت روزانه گرفته شد.  در سن 27 روزگی تعداد 9 راس ، هفتگی اندازه گیری شدند، همچنین مایع شکمبه در روزهای 27، 30 و 33 گوساله نر ) گوساله برای هر تیمار( جهت بررسی اثر تغذیه علوفه بر رشد و توسعه شکمبه کشتار شدند. نتایج نشان داد که مصرف خوراک شروع کننده ، میانگین افزایش وزن روزانه و راندمان مصرف خوراک در دوره های قبل و بعد از شیرگیری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. همچنین وزن شیرگیری، وزن نهایی و رشد اسکلتی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نداشتند. با افزایش سطح علوفه یونجه، pH شکمبه بطور معنی داری در روزهای 33 و 27 افزایش یافت. نسبت استات به پروپیونات و غلظت استات شکمبه به ترتیب در روزهای 33 و 27 افزایش خطی و درجه دوم داشت، همچنین غلظت پروپیونات و کل اسیدهای چرب فرار در روزهای 33 و 27 کاهش یافت. وزن هزارلا همراه و بدون ماده هضمی با افزایش سطح علوفه افزایش یافت . همچنین وزن شکمبه_نگاری بدون ماده هضمی بصورت درجه دوم با تغذیه علوفه افزایش یافت. افزایش سطح علوفه یونجه، ضخامت لایه شاخی و پوششی شکمبه را کاهش داد اما طول پرزها افزایش یافت. بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که تغذیه علوفه یونجه پودر شده تاثیر منفی بر عملکرد گوساله های شیرخوار نخواهد داشت همچنین بهبود pH شکمبه، وزن اندام های گوارشی و رشد و توسعه شکمبه در گوساله های شیرخوار را در پی خواهد داشت.

واژگان کلیدی: علوفه یونجه پودر شده، گوساله شیرخوار، توسعه شکمبه.

 

Journal Papers
ماه: 
Spring
سال: 
1393
File: