For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

تاثیر سیستم آبخوری و افزودن اسانس شوید به خوراک شروع کننده بر سن از شیرگیری، شرایط تخمیر شکمبه ای و عملکرد گوساله های هلشتاین

نرگس طباطبایی، احمد ریاسی،محمد حسن فتحی نسری و همایون فرهنگ فر

(نشریه ی پژوهش های علوم دامی)

چکیده

تاثیر سیستم آبخوری و افزودن اسانس شوید به خوراک شروع کننده بر سن از شیرگیری، شرایط تخمیر شکمبه ای و عملکرد گوساله های ماده هلشتاین در یک آزمایش بررسی شد. برای این منظور از 40 راس گوساله ماده هلشتاین در 4 تیمار و 10 تکرار بازای هر تیمار استفاده شد. سیستم های آبخوری شامل آبخوری سطلی وآبخوری نیپل بود و اسانس شوید در دو سطح صفر و 05/0 درصد به خوراک شروع کننده گوساله ها اضافه شد. گوساله ها از سن 3 روزگی تا 3 هفته پس از پایان شیرخوارگی مورد آزمایش قرار گرفتند. داده های مورد نظر در زمان های مختلف جمع آوری و در قالب یک طرح کاملا تصادفی با روش فاکتوریل 2×2  آنالیز آماری شد. براساس نتایج به دست آمده سیستم آبخوری و افزودن اسانس شوید مصرف خوراک گوساله ها را در دوره پس از شیرگیری کاهش داد (05/0>p). سیستم آبخوری نیپل بطور معنی داری (05/0>p) موجب افزایش مصرف روزانه آب شد، اما اسانس شوید مصرف آب گوساله ها را کاهش داد. تنها در دوره شیرخوارگی اسانس شوید رشد روزانه گوساله ها را افزایش داد (05/0>p) و این موضوع موجب بهبود بازده خوراک آنها در دوره های قبل و پس از شیرگیری شد. شرایط تخمیر شکمبه ای و سن از شیرگیری گوساله ها تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نمره قوام مدفوع گوساله ها با استفاده از سیستم آبخوری نیپل و افزودن اسانس شوید تا حدودی کاهش یافت (05/0>p). نتیجه گرفته شد که استفاده از آبخوری نیپل و افزودن اسانس شوید (به میزان 05/0 درصد) اثرات مفیدی بر سلامت گوساله های در حال رشد دارد.

واژگان کلیدی: سیستم تامین  آب، اسانس گیاهی، عملکرد، گوساله های شیری.

 

 

Journal Papers
ماه: 
March
سال: 
1392